Studenten alfa-college volgen hvac-opleiding bij t.e.c.
16365
post-template-default,single,single-post,postid-16365,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Studenten alfa-college volgen hvac-opleiding bij t.e.c.

Studenten alfa-college volgen hvac-opleiding bij t.e.c.

GRONINGEN – Vierdejaarsstudenten Technicus Engineering Installatietechniek & Elektrotechniek van het Alfa-college volgden de afgelopen weken een medewerkersopleiding van VaComTec. Het is uniek in het Noorden dat studenten hieraan deelnamen, want deze Heating Ventilation Airconditioning (HVAC) opleiding is bedoeld voor werknemers uit de installatiebranche. Bij Technical Education Centre (T.E.C.) in Roden leerden de studenten van dit ROC hoe verwarming of koeling van lucht met softwareprogramma’s wordt aangestuurd. Met deze praktijkkennis krijgen de studenten meer kennis van toegepaste ICT en geautomatiseerde gebouwbeheersystemen.

“Door het volgen van deze opleidingsmodule worden onze studenten breder opgeleid en maken ze in deze laatste fase van hun studie nog kennis met het HVAC-vak. Dit is ook waarom we als Alfa-college Technicus I&E zijn gestart: studenten enthousiast maken voor Installatietechniek. Deze opleiding is ontstaan vanuit de vraag van het bedrijfsleven en wordt ook samen met de bedrijven ingevuld. Vanaf 2017 waren dat Engie, Eekels, Strukton, Energiewacht en InstallatieWerk. Vanaf 2019 zijn daar 15 andere bedrijven bijgekomen en recent VaComTec”, zegt Baudien Gebbink, coach en teamcoördinator Technicus Engineering Installatietechniek & Elektrotechniek bij het Alfa-college. Richard Boomgaarden, collega van Gebbink, vult aan: “We zijn trots op de samenwerking met VaComTec, want ze hebben hun medewerkersopleiding voor onze studenten aangepast. Daarmee laat dit bedrijf zien dat ze bereid zijn om te investeren in onze studenten en leveren ze een bijdrage aan de techniekbranche.”

Meerwaarde
De opleidingsmodule is niet alleen voor de studenten van het Alfa-college leerzaam, maar ook voor T.E.C.: “We leren om naast vak-volwassenen nu ook jonge mensen met een andere belevingswereld op te leiden. Dit sluit goed aan bij onze doelstelling: T.E.C. ziet het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om de huidige- en de jongere generatie op te leiden in ons vakgebied. En het vergroot onze naamsbekendheid zodat studenten ons in de toekomst weten te vinden”, vertelt Marco Boerrigter, opleidingsmanager bij Technical Education Centre.

Win-winsituatie
Volgens Henk van Dijk, eigenaar van VaComTec en Technical Education Centre, is het belangrijk dat de studenten van het Alfa-college deze opleiding volgen: “Het grootste deel van deze studenten gaat na hun opleiding in ons vakgebied aan het werk. Het is noodzakelijk dat ze de basiskennis van de HVAC processen en de samenhang met gebouwbeheer leren. In de praktijk blijkt dat het gros van de werknemers in onze branche deze kennis onvoldoende heeft. Hierdoor ontstaan comfortproblemen en wordt geld verspild in de aanleg en onderhoud van installaties. Goed werkende- en ingeregelde installaties besparen al snel 25% op energiekosten.” Een enorm pluspunt in het kader van verduurzamen. Al met al is het een win-winsituatie voor allen; voor de studenten die beter voorbereid zijn op hun toekomstig beroep, TEC krijgt meer bekendheid en het Alfa-college biedt een kwalitatief goede opleiding aan die naadloos aansluit bij de vraag vanuit het bedrijfsleven. Kortom, samen sterk, voor een sterke regio.

Over het Alfa-college

Het Alfa-college is een christelijk ROC met vestigingen in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg. Binnen het Alfa-college leiden we onze circa 15000 studenten op tot mensen die weten wie ze zijn, tot goede burgers en tot goede vakmensen. We stimuleren onze studenten en medewerkers om samen met onze regionale partners een bijdrage te leveren aan een uitdagende leeromgeving, een sterke regio en een duurzame en rechtvaardige wereld. Je kunt bij ons terecht voor een mbo-opleiding, educatief traject, een bedrijfsopleiding, cursus of maatwerk.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.